Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Nieuw Generiek kompas verpleeg­huiszorg en zorg thuis

Het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’, dat in 2023 is aangeboden door een brede groep partijen uit de langdurige zorg, is klaar. Per 1 juli kunnen organisaties in de verpleeghuiszorg en wijkverpleging aan de slag met het nieuwe kompas. Achttien landelijke organisaties, hebben de afgelopen maanden een plan gemaakt voor de invoering.

Basis

Het Generiek kompas moet een duidelijke leidraad zijn voor patiënten, cliënten en hun naasten. Het is de bedoeling dat ze weten wat zij nodig hebben en wat ze van zorg en ondersteuning mogen verwachten.

Het kompas werd vorig jaar ingediend bij het Zorginstituut. Die gaf aan dat het implementatieplan ontbrak. Het invoerings- en onderhoudsplan plan dat de achttien landelijke organisaties in overleg met de Kwaliteitsraad hebben geschreven, is nu klaar. Nadat het Zorginstituut Nederland het Generiek kompas goedkeurt, is het een officieel document waar iedere zorgorganisatie zich vanaf 1 juli aan moet houden.

Aanvullende afspraken

Er zijn nu aanvullende afspraken gemaakt over welke acties genomen moeten worden om het Generiek kompas tot een succes te maken en over hoe de actualiteit van het kompas getoetst kan worden. Zo komt er een Kompasraad, die bestaat uit de bestuurders van de achttien landelijke organisaties. De Kompasraad kan eventueel bijgestaan worden door het College van Deskundigen. Deze bestaat onder andere uit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

In het invoeringsplan staat concreet opgeschreven welke organisatie welke van de dertig beschreven opdrachten moet uitwerken en wanneer dit af moet zijn. Hier zitten ook opdrachten bij die voor cliëntenraden belangrijk zijn. Er is ook al een handboek voor het meten van cliëntervaringen. Meer weten? Hier vind je meer informatie.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: