Dankzij de Wet zorg en dwang (Wzd) kunnen mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (een stoornis in de hersenen mede als gevolg van ouderdom) een beroep doen op een onafhankelijk cliëntenvertrouwenspersoon (CVP). Hierdoor is er betere ondersteuning voor cliënten en hun naasten als er sprake is van onvrijwillige zorg. De cliëntenvertrouwenspersonen Wzd zijn in heel Nederland actief en bieden onafhankelijke ondersteuning voor mensen die onder de Wet zorg en dwang vallen. De vier aanbieders van vertrouwenswerk – Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem – hebben hun krachten al gebundeld op het gebied van registratie, werkinstructies en communicatie.
Samenwerken
De vier bovengenoemde organisaties gaan vanaf 1 juli meer samenwerken. Het doel: de mensen die te maken hebben met onvrijwillige zorg of opname beter ondersteunen. Hoe? Alle CVP Wzd’s willen vanaf 1 juli allereerst werken onder één herkenbare naam. Hierdoor zijn ze voor cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals makkelijker te herkennen en vinden. De organisaties werken ook aan een gezamenlijk opleidingsprogramma. Deze bestaat uit een basisopleiding, vervolgopleidingen en andere activiteiten die de deskundigheid bevorderen. Dit moet leiden tot een hoog niveau van kennis en vaardigheden bij alle cliëntenvertrouwenspersonen. Er wordt ook een gezamenlijk kwaliteitssysteem opgezet om de kwaliteit van het werk van de CVP Wzd in stand te houden en extern te laten toetsen.
Rol clientenraad
Zorg dat de vertrouwenspersoon makkelijker bekend wordt bij cliënten, bijvoorbeeld door informatie te verspreiden of een QR-code beschikbaar te maken, waarmee cliënten makkelijk (anoniem) in contact kunnen komen met een vertrouwenspersoon. De cliëntenraad kan hierop aandringen bij de bestuurder.