Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Fraude en gesjoemel met diploma’s en opleidingen in de zorg

Medewerkers kunnen soms met valse of ‘gekochte’ diploma’s aan de slag in de zorg. Ze hebben dan niet een opleiding gevolgd of stagegelopen en worden door malafide bureaus als zzp’ers in de zorg aan het werk gezet. Dit brengt de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in gevaar. Het is vooral een probleem in de wijkverpleging, verpleeghuizen, geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de gehandicaptenzorg. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie voor het Onderwijs (IvhO) in een verkenning.

Omzetten werkervaring naar erkend diploma

De risico’s ontstaan vooral bij het omzetten van eerdere (werk)ervaring via het erkennen van verworven competenties (EVC) naar een erkend diploma. Zo’n diploma is alleen terecht als het EVC-certificaat is gebaseerd op echte relevante (werk)ervaring. Niet als het certificaat is ‘gekocht’. Soms worden stages ook niet op de juiste wijze afgerond, bijvoorbeeld als stages tegen betaling worden afgetekend, zonder dat deze echt zijn gevolgd. Ondanks het feit dat de meeste bemiddelingsbureaus zich wel aan de regels houden, blijven sommige bureaus sjoemelen met diploma’s, opleidingen en stages.

Strenge controles

De IGJ roept werkgevers in de zorg op om diploma’s, cv’s en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te blijven controleren. Ze moeten de identiteit van een sollicitant, zzp’er of werknemer ook controleren en vastleggen. Soms werken er bijvoorbeeld andere mensen op naam van de geregistreerde zorgverlener, die als zzp’er op papier onmogelijk veel uren werkt. De werkgever blijft altijd verantwoordelijk, ook als die controle is uitbesteed aan een bemiddelingsbureau. De cliëntenraad kan aan de bestuurder vragen wat er op dit moment concreet wordt gedaan om fraude te voorkomen. Stel vragen die zo concreet mogelijk zijn en neem geen genoegen met vage antwoorden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: