Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Naleving RI&E vooral bij kleine bedrijven onvoldoende

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van elk bedrijf. De RI&E helpt om risico’s in kaart te brengen en die risico’s aan te pakken met de juiste maatregelen. Hierdoor moet de werkplek veiliger en gezonder worden. De wettelijke verplichting om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben is nog bij veel werkgevers onbekend. Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil hier wat aan doen. Organisaties beter informeren over de verplichting van een RI&E, het ondersteunen van organisaties bij het opstellen van een goede RI&E en een beter toezicht op de naleving RI&E door de arbeidsinspecties. Deze drie programmalijnen moet het aantal organisaties met een RI&E verhogen en de kwaliteit verbeteren.

Verplicht

Ongeveer 50% van de organisaties heeft een RI&E en plan van aanpak. Bij organisaties met minder dan 25 werknemers ligt dit percentage nog lager en als ze al een RI&E hebben, is de kwaliteit vaak onvoldoende. Elke organisatie is verplicht om samen met de werknemers – vaak vertegenwoordigd door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging – het arbobeleid in een RI&E en plan van aanpak vast te leggen en regelmatig te evalueren. 

Arbovisie 2040 

De minister werkt maatregelen uit om organisaties te ondersteunen een preventief arbobeleid te voeren. Daar horen ook een goede RI&E en plan van aanpak bij. Deze maatregelen zullen worden gepubliceerd in Arbovisie 2040. 

Rol medezeggenschap

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. De PVT en de OR moeten daar goed op letten. Zorg ervoor dat de eigen RI&E altijd up to date is en als er reden tot aanpassingen zijn, geef dat dan aan bij de bestuurder. Een nieuwe of aangepaste RI&E moet altijd langs het medezeggenschapsorgaan voor instemming. Volg de arbocursus om hier meer over te weten.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: