Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Meer doen met de RI&E

In de media verschijnen regelmatig berichten over de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). De RI&E is verplicht, maar de helft van de bedrijven heeft er geen. De RI&E moet actueel zijn, maar vaak niet zo. Van de organisaties die wel een RI&E hebben, laat de kwaliteit vaak te wensen over. In 39% van de gevallen zijn niet alle belangrijke risico’s in kaart gebracht, 30% heeft geen Plan van Aanpak en 10% is niet getoetst. De Arbeidsinspectie moet bedrijven hierop aanspreken, maar de handhaving laat te wensen over. De problemen rondom de RI&E hebben geleid tot nieuwe wetgeving. De oorzaken van elk risico moeten worden benoemd en de effectiviteit van de maatregelen moeten worden beoordeeld. Ook de toetsing van de RI&E is aangescherpt en de Arbeidsinspectie moet meer handhaven.

nooduitgang geblokkeerd
Onveilige situaties horen in de RI&E te staan
Actieve rol OR

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. De OR en de PVT moeten daar goed op letten en kunnen veel doen. Kom in actie als er geen RI&E is. Zet het onderwerp op de agenda. Zorg ervoor dat de eigen RI&E altijd up to date is en als er reden tot aanpassingen zijn, geef dat dan aan bij de bestuurder. Bovendien moet een nieuwe of aangepaste RI&E altijd langs de ondernemingsraad/PVT voor instemming. Dit betekent dat de werkgever de RI&E en het plan van aanpak niet mag uitvoeren voordat u hebt ingestemd!

Resultaten

De OR kan met veiliger en gezonder werken concrete resultaten behalen. U kunt meteen aan de slag met de signalen vanuit de achterban. Maatregelen om het werk veiliger te maken zijn vaak goed zichtbaar, zodat de achterban resultaten ziet van het werk van de OR. De vraag is hoe u aan de slag gaat met arbeidsomstandigheden en de RI&E. Wist u dat u drie instemmingsmomenten met betrekking tot de RI&E hebt? Waar moet u op letten als u wilt instemmen? Hoe veilig is het werk in uw organisatie? Hoe weet u wanneer de RI&E actueel is? Dat zijn vragen die we samen met u kunnen beantwoorden.

Onze medezeggenschapsadviseur en veiligheidskundige Porto Franco komt graag bij u langs om u op weg te helpen. Hij neemt uw arbobeleid, RI&E en plan van aanpak door. In een training op maat zetten we alles op en rij en kunt u aan de slag om resultaten te behalen. Neem hiervoor contact met ons op: 085 0432268 / info@or-academy.nl

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: