Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Kabinet maakt onbelaste thuiswerkvergoeding makkelijker

Vanaf 2022 kunnen werkgevers makkelijker een belastingvrije thuiswerkvergoeding verstrekken aan hun werknemers, dankzij een nieuwe gerichte vrijstelling in de Werkkostenregeling. Deze onbelaste vergoeding is gemaximeerd tot € 2 per dag, de zogeheten Nibud-norm. De thuiswerkvergoeding gaat hiermee niet meer af van de zogenaamde vrije ruimte. Dat blijkt uit de belastingplannen voor 2022, die het kabinet heeft gepresenteerd op Prinsjesdag. Dit maakt het voor de OR makkelijker om afspraken te maken over deze vergoeding.

Bij een onbelaste thuiswerkvergoeding is het aantal dagen van belang. Zodra werkgever en werknemer afspreken dat er meer dan 128 dagen wordt thuisgewerkt, dan mag de werkgever de werknemer een vaste, onbelaste thuiswerkvergoeding voor het hele jaar verstrekken. Deze aantallen gelden voor medewerkers die full-time werken. Voor partimers is dat een afgeleide daarvan. De 128-dagenregeling geldt ook al voor de vaste reiskostenvergoeding.

Reiskostenvergoeding

Een werkgever mag niet aan de werknemer voor dezelfde dag zowel een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken als een thuiswerkvergoeding. Alleen wanneer een werknemer op een thuiswerkdag een zakelijke reis naar bijvoorbeeld een klant, andere vestiging of cursus maakt, mag er zowel een thuiswerkvergoeding als een vergoeding van de reiskosten zijn. De reiskosten van het woon-werkverkeer mogen niet onbelast worden vergoed.

Zet thuiswerkvergoeding op de agenda

De nieuwe gerichte vrijstelling betekent dat de thuiswerkvergoeding relatief ‘goedkoop’ is voor de werkgever: er hoeft geen belasting over betaald te worden. Als er bij u in de organisatie afspraken zijn over thuiswerken kijk dan als OR eens wat de gevolgen zijn van de nieuwe regeling. Is er geen afspraak gemaakt, zet dan de onbelaste vaste reiskosten – en thuiswerkvergoeding eens op de agenda. Bespreek ook de voorlichting over de vergoedingen. Veel medewerkers kennen deze regelingen onvoldoende.

Meer weten over vergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden? Volg dan de Cursus OR en arbeidsvoorwaarden. In een dag praten we u bij over de mogelijkheden.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: