Elk jaar zijn er in Nederland zo’n 5.000 ongevallen die gemeld worden bij de arbeidsinspectie. In 2023 waren 72 daarvan dodelijk. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse arbeidsinspectie. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de sectoren handel, vervoer en horeca (21), industrie (14) en bouw (11). Bij 67 gevallen was het overlijden direct gerelateerd aan de werkzaamheden. In 5 gevallen was er een andere oorzaak, bijvoorbeeld zelfdoding. Sinds 2023 is de bedoeling dat werkgevers het onderzoek naar het arbeidsongeval zelf doen, voorheen werd dat gedaan door arbo-inspecteurs.
Jaarverslag
Het jaarverslag van de arbeidsinspectie bestaat uit drie delen: ten eerste een reflectie op de kennismigrantenregeling, die vaak leidt tot uitbuiting en onveilige werksituaties. Daarnaast zijn er praktijkverhalen van inspecteurs, bijvoorbeeld over bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Tenslotte worden verschillende feiten en cijfers gepresenteerd, met onder andere aandacht voor het aantal arbeidsongevallen.
ARIE-regeling
In het jaarverslag komt ook de implementatie van de herziene ARIE-regeling aan bod, die bedrijven verplicht om gevaarlijke stoffen te inventariseren en maatregelen op het gebied van veiligheid te nemen. Door de herziening is er een uitbreiding van de meldplicht voor bedrijven, waarbij ze zich moeten registreren als ARIE-bedrijf bij de arbeidsinspectie. Uit het jaarverslag blijkt dat veel bedrijven aan deze wettelijke verplichtingen willen voldoen, maar dat vaak nog de nodige kennis en ervaring missen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de ongevallen op het werk? Bekijk hier het jaarverslag van de arbeidsinspectie. De OR kan een bijdrage leveren om het werk veiliger te maken. Wil u kennis opdoen van de bevoegdheden van de OR en de arbowetgeving? Volg dan de arbo cursus ondernemingsraad in 1 dag.