Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Jaarverslag arbeidsinspectie: Meer doden door het werk

Elk jaar zijn er in Nederland zo’n 5.000 ongevallen die gemeld worden bij de arbeidsinspectie. In 2023 waren 72 daarvan dodelijk. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse arbeidsinspectie. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de sectoren handel, vervoer en horeca (21), industrie (14) en bouw (11). Bij 67 gevallen was het overlijden direct gerelateerd aan de werkzaamheden. In 5 gevallen was er een andere oorzaak, bijvoorbeeld zelfdoding. Sinds 2023 is de bedoeling  dat werkgevers het onderzoek naar het arbeidsongeval zelf doen, voorheen werd dat gedaan door arbo-inspecteurs.

etiketten gevaarlijke stoffen
Gevaren op het werk
Jaarverslag

Het jaarverslag van de arbeidsinspectie bestaat uit drie delen: ten eerste een reflectie op de kennismigrantenregeling, die vaak leidt tot uitbuiting en onveilige werksituaties. Daarnaast zijn er praktijkverhalen van inspecteurs, bijvoorbeeld over bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Tenslotte worden verschillende feiten en cijfers gepresenteerd, met onder andere aandacht voor het aantal arbeidsongevallen.

ARIE-regeling

In het jaarverslag komt ook de implementatie van de herziene ARIE-regeling aan bod, die bedrijven verplicht om gevaarlijke stoffen te inventariseren en maatregelen op het gebied van veiligheid te nemen. Door de herziening is er een uitbreiding van de meldplicht voor bedrijven, waarbij ze zich moeten registreren als ARIE-bedrijf bij de arbeidsinspectie. Uit het jaarverslag blijkt dat veel bedrijven aan deze wettelijke verplichtingen willen voldoen, maar dat vaak nog de nodige kennis en ervaring missen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ongevallen op het werk? Bekijk hier het jaarverslag van de arbeidsinspectie. De OR kan een bijdrage leveren om het werk veiliger te maken. Wil u kennis opdoen van de bevoegdheden van de OR en de arbowetgeving? Volg dan de arbo cursus ondernemingsraad in 1 dag.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: