Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Wat te doen tegen verloop in de OR

Na de OR-verkiezingen denkt u dat de OR weer een tijd op volle sterkte is. Dat valt in de praktijk tegen. Zo veranderen OR-leden van baan, OR-leden worden ziek of besluiten ze te stoppen met hun werkzaamheden voor de ondernemingsraad, waardoor er weer nieuwe vacatures beschikbaar komen. U kunt dan weer opnieuw beginnen. Wat kunt u doen om het verloop in de OR tegen te gaan?

vacature
Wat te doen tegen vacatures in de OR?
 1. Zorg ervoor dat er altijd kandidaten op de bank zitten
  Zo houdt u er altijd een paar over die niet gekozen worden. De meest voor de hand liggende opties zijn kandidaten die niet zijn gekozen tijdens de vorige OR-verkiezingen. Zij nemen de plekken in van de vertrekkende leden. Blijf daarom tijdens de zittingsperiode letten op mensen die zich kandidaat willen stellen voor de OR. Hoe beter de communicatie met de achterban is, hoe makkelijker het is om nieuwe kandidaten te vinden voor de OR. Wilt u werken aan een betere communicatie met de achterban? Volg dan de cursus OR en achterbancommunicatie.
 2. Stimuleer medewerkers om in de OR te zitten
  De bestuurder kan een bericht de organisatie in sturen waarin hij uitlegt dat medezeggenschap heel belangrijk is voor een goedwerkend bedrijf en dat het hebben van een OR niet alleen in het voordeel is van de onderneming, maar ook van de werknemers. Deze informatie kan ook verspreid worden tijdens een voorlichtingsavond. Hierbij is het belangrijk om te benadrukken wat de werkzaamheden van de OR precies zijn, wat de OR kan bereiken en te verduidelijken dat OR-leden daardoor minder van hun gewone werkzaamheden hoeven te doen. Bovendien genieten OR-leden van meerdere voordelen, zoals ontslagbescherming en extra scholingsmogelijkheden. Bestuurders kunnen tenslotte werknemers die lid zijn van de OR extra belonen, bijvoorbeeld in de vorm van (overleg)etentjes of leuke OR-teambuildingsuitjes. Dit moet dan meer kandidaten opleveren die het verloop in de OR opvangen.
 3. Voer exitgesprekken
  Zo kunt u de verwachtingen van toekomstige OR-leden beter managen en problemen oplossen, wat tot minder verloop leidt. Het is in organisaties met veel verloop bijvoorbeeld niet realistisch om te denken dat de OR-leden vier jaar in de OR zitten. Je kunt de zittingstermijnen aanpassen zodat je minder verloop krijgt. Met exitgesprekken ontdekt de OR ook wat er in de toekomst beter kan en wat de huidige frustraties zijn waar de OR wat mee kan doen.
 4. Plaatsvervangende leden Het is onhandig als de ondernemingsraad voor langere tijd één van zijn leden moet missen. Helaas zijn ziekte, zwangerschapsverlof of (on)betaald verlof niet altijd te voorzien of te voorkomen. Het is dan prettig als de OR een plaatsvervangend OR-lid heeft, zodat de impact op de werkdruk minimaal blijft. De OR doet er verstandig aan om bij de OR-verkiezingen gelijk plaatsvervangende OR-leden te benoemen. Neem dit in het OR-reglement op. Overleg dit met de bestuurder want een plaatsvervanger heeft dezelfde rechten als een OR-lid (artikel 6 WOR).
 5. Evalueer het verloop
  U kunt het verloop in de OR de afgelopen periode evalueren. Waarom gaan mensen weg? Bedenk hoe u het OR-werk aantrekkelijker kan maken. Dat kan bijvoorbeeld door beter aan te sluiten bij de wensen en ontwikkeling van de OR-leden.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: