Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Instemmingsrecht bij meldregeling misstanden

Aan de slag met de meldregeling

Regelmatig staan klokkenluiders in de publiciteit. Zij melden misstanden met een maatschappelijk belang. Zij kwamen regelmatig in de problemen, omdat zij de misstanden naar buiten brachten. Dit was aanleiding voor de Tweede Kamer om te komen tot de Wet Huis voor Klokkenluiders, die de meldmogelijkheden en de bescherming van werknemers verbetert. Per 1 juli 2016 wordt deze wet van kracht. Iedere organisatie met 50 werknemers of meer moet dan een meldregeling klokkenluiders of meldregeling misstanden hebben. Uw OR heeft dan instemmingsrecht.

Meldregeling misstanden

Deze regeling is uitgebreider dan een interne klachtenregeling. Deze gaat meestal vooral om klachten in de directe omgeving van de werknemer. Klachten over pesten en seksuele intimidatie bijvoorbeeld. De nieuwe meldregeling is uitgebreider. Deze Wet Huis voor Klokkenluiders richt zich op misstanden met een maatschappelijk belang zoals fraude of het nemen van besluiten die gevaar vormen voor het milieu of de volksgezondheid. De nieuwe wet geeft werknemers de mogelijkheid om melding te maken van (mogelijke) misstanden in de organisatie. Vraag bij uw bestuurder na wanneer de meldregeling wordt gemaakt of aangepast aan de nieuwe wetgeving. Zorg ervoor dat u instemming geeft.

Inhoud meldregeling

Wat moet er in elk geval in die meldregeling staan zodat die voldoet aan de Wet Huis voor klokkenluiders? De belangrijkste onderdelen van een meldregeling klokkenluiders  zijn:

a. mogelijkheid voor eigen werknemers om een interne melding te doen van een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid;

b. mogelijkheid voor werknemers van andere organisaties om een interne melding te doen van een vermoeden van een misstand bij de werkgever;

c. bescherming van de melder tegen benadeling;

d. bescherming van andere betrokkenen bij de interne meldregeling tegen benadeling;

e. vertrouwelijke omgang met de identiteit van de melder;

f. betrokkenheid van de melder bij de behandeling van de melding en het onderzoek;

g. mogelijkheid tot het doen van een externe melding;

h. mogelijkheid voor de melder om onderzoek te laten doen naar de wijze waarop binnen de organisatie met de melder is omgegaan;

i. publicatie, rapportage en evaluatie.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe wetgeving en een model regeling misstanden is te vinden bij Het Adviespunt Klokkenluiders. Kijk daar voor een handig informatiepakket . Wilt u meer weten over de rol van de OR bij de Wet Huis voor Klokkenluiders volg dan ‘Naar een nieuwe WOR’.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: