Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De competenties van een OR-lid

handige checklist
De competenties van een OR-lid 2

Van een OR-lid wordt veel gevraagd. Bestuurders klagen regelmatig over gebrek aan kennis/kunde van OR-leden. Niet iedereen is per definitie in staat om een nuttige rol als OR-lid te vervullen.  Ook al is het ieders democratisch recht zich verkiesbaar te stellen, het zou handig zijn om vooraf even na te denken over de aan- dan wel afwezigheid van belangrijke competenties voor het OR-lidmaatschap. Een competentie is een geheel van een vaardigheid, houding en gedrag. Het gaat bij een competentie dus niet alleen om een vaardigheid, maar ook om hoe u deze vaardigheid toepast in de praktijk. 

Als er verkiezingen komen dan zou de OR gericht op zoek kunnen gaan naar goede kandidaten. Maak een realistisch en algemeen profiel van een OR-lid. Geef wel aan dat niet elk OR-lid over alle competenties moet beschikken, want anders ligt de lat te hoog en stelt niemand zich kandidaat. Hieronder staan enkele algemene competenties die voor ieder OR-lid van belang zijn:

  • Luisteren
  • Resultaatgericht
  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Organisatiesensitiviteit

Daarnaast zijn er specifieke competenties voor OR-leden. Dat zijn bijvoorbeeld het voorzitten, schrijven, organiseren, plannen en leiden. De algemene competenties staan in de Test van de competenties van een OR-lid toegelicht. Kijk met behulp van de test of bij de potentiele OR-kandidaat de vaardigheden goed ontwikkeld zijn en wat hij/zij nog moet ontwikkelen. Dat ontwikkelen kan tijdens het OR-werk, maar ook door scholing en coaching. OR Academy heeft een breed scholingsaanbod om OR-leden kennis en vaardigheden op te laten doen.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: