Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

De Bedrijfscommissie bemiddelt

Als uw OR of PVT en de bestuurder een geschil hebben over de medezeggenschap dan hoeft u niet meteen te procederen of de mening van de bestuurder te accepteren. De Bedrijfscommissie kan voor u bemiddelen. De Bedrijfscommissie probeert dan samen met partijen een voor iedereen acceptabele oplossing voor het geschil te vinden. Deze commissie is geen rechtbank en is daarom minder gericht op het geven van een oordeel over het gelijk of ongelijk van partijen en dat maakt het laagdrempeliger.

De Bedrijfscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties. Zij komen uit vele sectoren van het bedrijfsleven. Hierdoor beschikt deze commissie over de nodige sectorkennis en ervaring en is zij bij uitstek geschikt om partijen tot elkaar te brengen. Een bemiddeling is gratis en ook dat maakt het laagdrempelig.

Stappen

Uw OR of PVT kan voor allerlei geschillen bij de Bedrijfscommissie terecht. Er is een aparte commissie voor organisaties uit de overheidssectoren. Kijk op de website van de SER en u vindt hierover meer informatie. Als u de commissie wilt inschakelen dan kunt u de volgende stappen doorlopen:

  1. De bemiddeling aanvragen doet u via een formulier ‘Bemiddelingsverzoek’.
  2. U formuleert in uw eigen woorden waarom u om bemiddeling vraagt.
  3. U voegt zoveel mogelijk relevante documenten toe (zoals emails, brieven, reglementen);
  4. Het secretariaat zorgt ervoor dat alle betrokken partijen elkaars ingeleverde documenten krijgen en daarop kunnen reageren.
  5. Als het dossier compleet is, organiseert het secretariaat een bemiddelingszitting.
  6. Tijdens de bemiddelingszitting krijgen partijen de gelegenheid hun standpunten toe te lichten, en wordt gezocht naar een oplossing voor het conflict.
  7. Na de zitting ontvangen partijen een schriftelijk verslag van bevindingen en indien nodig een bemiddelingsadvies.
  8. Het kan gebeuren dat partijen na bemiddeling en advies niet tot een oplossing van het geschil komen. Soms kiezen partijen dan voor een procedure bij de rechter. Het verslag van bevindingen kan dan bij het verzoekschrift worden overgelegd.

Bemiddeling door de Bedrijfscommissie vindt plaats op basis van vertrouwelijkheid. Daarom is de inhoud van het advies niet openbaar, en dat geldt ook voor het ‘verslag van bevindingen’.

bron: De Bedrijfscommissie

 

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: