Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Coronaprotocol en de RI&E

Veel branche-organisaties hebben een coronaprotocol ontwikkeld om bedrijven te helpen om te werken volgens de geldende maatregelen. Een goede en belangrijke stap om de werkplek veiliger te maken. Om te zorgen dat de inventarisatie en maatregelen ook juridisch goed geregeld zijn, is het nodig om dit op te nemen in de RI&E en/of arbocatalogus. Als uw organisatie dit goed geregeld heeft is het werk veiliger en u loopt geen risico als de Inspectie SZW uw organisatie controleert.

De Inspectie SZW

De Inspectie SZW houdt op grond van de arbeidsomstandighedenwetgeving toezicht op ongezonde/onveilige situaties. Vanwege die wetgeving kan de Inspectie handhavend optreden om naleving te bevorderen. Dus ook bij ongezonde en onveilige situaties als gevolg van het risico op besmetting met corona. Belangrijke pijlers  voor veilig en gezond te werken zijn de RI&E en de arbocatalogus. Het is daarom voor organisaties nodig om de aanpassingen op te nemen in de RI&E. Naast de aandacht voor besmettingsgevaar en verspreiding van COVID-19, is ook thuiswerken een onderwerp dat door de corona-maatregelen mogelijk voor veel bedrijven een onderwerp is dat aandacht behoeft in de RI&E.

De Inspectie SZW heeft laten weten dat een coronaprotocol bedrijven niet ontslaat van de plicht om een RI&E uit te voeren. Om bedrijven te helpen, ook met het oog op mogelijke nieuwe uitbraken van (andere) virussen in de toekomst, kunt u virussen (zoals COVID-19) en de maatregelen daartegen opnemen in de (branche)RI&E.

De RI&E

Veel bedrijven zijn druk met aanpassingen aan werkplekken en werkprocessen. Ze zijn zich lang niet altijd bewust van de effecten die dit kan hebben op de RI&E. Als ondernemingsraad kunt u hier een belangrijke rol in spelen. U helpt de bestuurder door hem te wijzen op het belang van het updaten van de RI&E. Een coronaprotocol kan hierbij een belangrijke hulp zijn. Als uw organisatie de RI&E wil aanpassen dan heeft de OR instemmingsrecht. OR Academy heeft een checklist gemaakt zodat u weet waar u op moet letten als de RI&E wordt aangepast. Meer over de RI&E ook in de cursus OR en arbo.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: