Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Vragen bij de jaarstukken

Stel de juiste vragen bij de jaarstukken

Binnenkort krijgt u weer de jaarstukken. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Uit de jaarrekening moet af te leiden zijn of de organisatie voldoende effectief en efficiënt werkt. ‘Effectief’ wil zeggen: de onderneming doet de juiste dingen, zoals inspelen op veranderingen, goede beslissingen nemen, organisatorische voorwaarden scheppen om besluiten uit te voeren, de gang van zaken op de voet volgen, bijsturen enz. ‘Efficiënt’ wil zeggen: de juiste dingen worden zo goedkoop mogelijk gedaan en met de kwaliteit die nodig is.

Signalen herkennen

Om een oordeel van de situatie van uw organisatie te kunnen vormen, zal uw OR breed naar de organisatie moeten kijken. Dit betekent niet alleen kijken naar de sociale aspecten, maar ook naar de financieel-economische en commerciële kanten. Voor de sociale aspecten kan de OR het sociaal jaarverslag raadplegen. Biedt dit geen uitkomst, dan zal de sociale component tijdens de bespreking van het jaarverslag in beeld gebracht moeten worden.

Kijk naar de cijfers en achtergronden en probeer zicht te krijgen van de situatie. Hoe staan we ervoor? Welke signalen haalt u uit de jaarstukken? Signalen in de jaarrekening moeten altijd leiden tot gerichte vervolgvragen. De cijfers in de jaarrekening geven een beeld, maar het is niet verantwoord de diagnose alleen op basis van deze cijfers te stellen. De signalen vormen de aanleiding tot vragen aan de bestuurder om zicht te krijgen op het verhaal achter de cijfers en de rol van de OR daarbij.

We hebben de beste Vragen bij de jaarstukken voor u onder elkaar gezet.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: