Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Vergroenen van arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden dat zijn voor veel medewerkers het salaris, het pensioen, aantal vakantiedagen en dergelijke. Veel organisaties willen duurzamer werken. Dat is goed voor het milieu en voor het imago van de organisatie. Medewerkers werken graag bij een organisatie dat een sterk sociaal bewustzijn heeft. Ook bij de invulling van de arbeidsvoorwaarden kan hiermee rekening worden gehouden. Groene arbeidsvoorwaarden leveren een positieve bijdrage aan de wettelijke verplichtingen van elke (grote) werkgever. Werkgevers met 100 of meer medewerkers moeten waarschijnlijk vanaf januari 2024 jaarlijks verplicht rapporteren over de zakelijke en woon-werkkilometers van werknemers. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich hier nu al op voorbereiden door duurzaam reisgedrag bij werknemers te stimuleren. Dat kan met groene arbeidsvoorwaarden.

De rol van de OR

De OR kan het vergroenen van arbeidsvoorwaarden oppakken. Kijk daarvoor wat er al is geregeld in de arbeidsvoorwaardenregeling en in de CAO en bedenk wat u nog meer zou willen. De ondernemingsraad kan ook het onderwerp op de overlegagenda zetten. Het is dan handig om een paar ideeën te hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een circulair thuiswerkbeleid. Faciliteer bedrijven die bijvoorbeeld bureaus en bureaustoelen van gerecycled  materiaal kunnen leveren. Ook kan het thuiswerkmateriaal in bruikleen geven worden, zodat dit hergebruikt kan worden wanneer een medewerker de spullen niet meer nodig heeft.
  • Als de organisatie nog niet is aangesloten bij een pensioenfonds dan kunt u kiezen voor een groen pensioenfonds. Dat is een fonds dat investeert in bijvoorbeeld duurzame energieprojecten in plaats van in de fossiele industrie.
  • Het stimuleren van duurzaam vervoer in het woon-werkverkeer. Hierbij kan gedacht worden aan het verhogen van de reiskostenvergoeding als gereisd wordt met het openbaar vervoer. Daarnaast kan de werkgever een (elektrische) fietsregeling aanbieden.
  • De werkgever kan het gebruik van leaseauto’s terugdringen. Geef alleen een leaseauto aan werknemers die deze echt nodig hebben voor de uitoefening van hun werk. Stel als voorwaarde dat de leaseauto elektrisch is.
  • Geef medewerkers een groene reiskostenvergoeding. Vergoed alleen het gebruik van duurzame mobiliteitsvormen, zoals openbaar vervoer, OV-fiets, P+R parkeren, elektrische deelfietsen en deelauto’s. Andere vormen van vervoer worden niet meer vergoed. Zo verminderen werkgevers de autokilometers en bieden tegelijkertijd flexibiliteit.
  • Ook de vakantieregeling is te vergroenen. Gaan medewerkers met de trein of fiets op vakantie? Geef ze dan extra vakantiedagen. Zo motiveer je meer medewerkers om duurzaam naar hun vakantieadres te reizen, wat resulteert in minder CO2-uitstoot.
  • De werkgever kan de medewerkers ook een budget geven voor zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie en dergelijke.
  • Wilt u meer weten over arbeidsvoorwaarden en hoe de OR hiermee aan de slag kan gaan? Volg dan de training OR en arbeidsvoorwaarden.
OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: