Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Steeds meer medewerkers willen staken

De laatste tijd horen we steeds vaker dat er wordt gestaakt. Was het voorheen vooral het openbaar vervoer waar de werknemers het werk neerlegden, nu komen stakingen in allerlei verschillende sectoren voor. Uit onderzoek van het CNV blijkt dat 1 op de 3 werkenden voor het eerst in hun leven bereid zijn om te staken. Maar liefst 40% zou het werk voor langere tijd neer willen leggen. En 56% vindt het een goede zaak dat er nu meer wordt gestaakt.

medewerkers staken
Meer stakingen
Oorzaak

Door de sterk gestegen prijzen in de winkel willen meer werknemers staken. Ook de successen van sommige stakingen zorgen ervoor dat werknemers bereid zijn om het werk neer te leggen. Ook zitten werkenden financieel in de knel, blijkt uit het onderzoek. Bijna 1 op de 5 ondervraagden kan momenteel moeilijk rondkomen. Ongeveer 73% merkt er niets van dat het nettoloon sinds enkele maanden iets hoger is. Toch staken werknemers niet alleen voor meer loon. Ook eerder stoppen of op latere leeftijd minder werken is voor 64% een reden om het werk neer te leggen. Een lagere werkdruk staat met 49% op de derde plek.

De OR

Ondernemingsraden kunnen geen staking organiseren. Ze hebben geen stakingskassen zoals de vakbonden die wel hebben. De OR zal aan de overlegtafel de belangen van hun achterban moeten behartigen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de OR. In een organisaties met een cao komt het beloningsbeleid tot stand na onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden. De OR heeft dan een toezichthoudende taak op de juiste uitvoering daarvan. In organisaties zonder cao is de OR de primaire onderhandelingspartner van de bestuurder over alle arbeidsvoorwaarden. In alle gevallen kan de OR zich uitgebreid laten informeren over het beloningsbeleid en er (kritische) vragen over stellen.

Klik hier voor meer informatie naar het CNV-onderzoek ‘Staken en financiële situatie’  Meer weten over arbeidsvoorwaarden en de rol van de OR daarbij? Volg de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: