Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cli├źntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Uitzondering opzegverbod zet de deur op een kier

De wet is duidelijk, zolang een werknemer lid is van de OR mag hij of zij niet worden ontslagen. De enige uitzondering die hierop geldt is wanneer de redenen van het ontslag geen enkel verband houden met het lidmaatschap van de OR. Dat is bijvoorbeeld het geval als een afdeling waar het OR-lid werkt wordt afgestoten. Recent heeft de Hoge Raad, door het overnemen van het advies van de advocaat-generaal, de maatstaf van deze uitzondering voor het opzegverbod verduidelijkt.

Uitzondering

In deze zaak ging het om een zieke werknemer voor wie dezelfde ontslagbescherming geldt en dus ook dezelfde uitzondering van het opzegverbod. In het overgenomen advies staat dat ontslag mogelijk is wanneer feiten en gronden die wel iets te maken hebben met de ziekte (of OR-lidmaatschap) volledig weggedacht kunnen worden. Als deze feiten en gronden volledig weggedacht kunnen worden zonder dat de ontslaggrond daarmee komt te vervallen dan geldt de uitzondering op het opzegverbod.

Verstoorde arbeidsrelatie

Een mooi voorbeeld is de volgende uitspraak. In dat geval was er een verstoorde arbeidsrelatie ontstaan door een ruzie die initieel voortkwam uit de OR-werkzaamheden van de werknemer. Als de rechter in dat geval de OR-werkzaamheden, en de daaruit voortvloeiende ruzie, wegdenkt dan blijft er onvoldoende over voor een ontslag op grond van een verstoorde arbeidsrelatie. Dit is anders wanneer de werknemer, die ook lid is van de OR, op zijn eigen afdeling ruzie krijgt met zijn leidinggevende. In dit geval is, wanneer is voldaan aan de ontslaggrond voor een verstoorde arbeidsrelatie, geen sprake van een verband tussen de ontslaggrond (verstoorde arbeidsrelatie) en het lidmaatschap van de OR.

Aantonen

Een OR-lid is dus weldegelijk beschermd tegen ontslag maar niet absoluut. Wanneer het OR-lidmaatschap niets te maken heeft met het ontslag dan bestaat er een uitzondering. De werkgever heeft echter wel de schijn tegen en zal met een goed verhaal moeten komen om aan te kunnen tonen dat er geen verband bestaat. Meer informatie vindt u in de Uitspraak.

Bron: Holla advocaten

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: