Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

OR en PVT krijgen adviesrecht bij doorstart bedrijf

De Wet overgang van onderneming in faillissement (Woof) heeft als doel om werknemers van een bedrijf dat failliet gaat beter te beschermen. Zo krijgen de OR en de PVT het recht om advies uit te brengen over de totstandkoming van de overgang. De rechter-commissaris die toestemming moet geven voor de overgang van de onderneming, moet het advies van de OR of PVT bij zijn beslissing betrekken. Dat bleek onlangs uit het wetsvoorstel van Minister Dekker en minister Koolmees en de Memorie van toelichting. Het voorstel staat open ter internetconsultatie. U kunt uw mening er nog over geven. Vervolgens wordt het in de Tweede Kamer behandeld.

WOR gewijzigd

Om dit uitgebreide adviesrecht wettelijk vast te leggen, wordt artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) uitgebreid met een zevende lid. Let op: er wordt op drie punten afgeweken van reguliere adviestrajecten:

  1. De curator bepaalt de termijn van advies en die mag niet korter zijn dan drie dagen.
  2. Ook hoeft de curator bij negatief advies van de OR zijn beslissing niet een maand op te schorten, zoals bij andere adviestrajecten het geval is.
  3. Het beroepsrecht uit artikel 26, aan de hand waarvan de OR normaal gesproken beroep kan instellen tegen een besluit is niet van toepassing. In plaats daarvan kan de OR op basis van artikel 67 van de Faillisementswet bij de rechtbank in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter-commissaris over de voortgang of overgang van de onderneming.
Meer rechten werknemers

Gaat een bedrijf failliet en maakt het daarna direct een doorstart? Dan krijgen werknemers volgens de Woof recht op een arbeidsovereenkomst met dezelfde arbeidsvoorwaarden bij de organisatie die het bedrijf overneemt. Uitzondering is als er bij de overgang arbeidsplaatsen verdwijnen als gevolg van bedrijfseconomische omstandigheden. Op dat moment mag de overnemende partij wel minder werknemers overnemen.

26-wekenregel

Als de overnemende partij eerst geen arbeidsplaatsen beschikbaar had, maar er blijkt binnen 26 weken na overname alsnog werk te zijn voor meer werknemers, dan dient de overnemende partij alsnog (een van de) oud-werknemers een arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Reageren

U kunt tot en met 31 augustus reageren op het wetsvoorstel via Internetconsultatie. Wilt u als OR-lid meer weten over de WOR volg dan de Basiscursus (W)OR.

Voor PVT-leden hebben we de Basiscursus PVT.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: