Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Werken in de kou

Het is winter en werken in de kou, regen of wind is niet prettig. Ongeveer 19% van de werknemers heeft hiermee te maken. Ze werken buiten, in loodsen of in koelcellen. Bij lage temperaturen presteert u minder goed. De kans op ongelukken neemt dan vaak toe. Bovendien kan werken in de kou zonder goede bescherming leiden tot zere handen en voeten, onderkoeling of zelfs bevriezing. De juiste kleding dragen is van belang om geen gezondheidsrisico’s te lopen.

Arbobesluit

In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op uw werk niet nadelig mag zijn voor uw gezondheid. Het risico op gezondheidsklachten wordt groter bij tocht, wind of gladheid op de werkplek. Lastig is dat een precieze minimumtemperatuur om nog te mogen werken niet in de wet is vastgelegd. De risico’s nemen toe als de temperatuur onder de 15 °C zakt. Dan heeft u vaak extra kleding en handschoenen nodig. In de bouwsector wordt werken niet verantwoord gevonden als de gevoelstemperatuur van -6 °C of lager is. De gevoelstemperatuur vindt u op Buienradar. Als de temperatuur laag genoeg is kan het werk worden stil gelegd.

De OR of PVT

De OR of PVT kan het onderwerp ‘kou’ op de agenda zetten. De ondernemingsraad heeft immers een stimulerende taak wat betreft de arbeidsomstandigheden. Dus als het koud wordt kijk dan even wat er geregeld is in uw organisatie. Kijk ook de RI&E even na en trek aan de bel als dat nodig mocht zijn. U kunt aandringen op een goede inrichting van de werkplek. Hij kan bijvoorbeeld een extra kachel of schermen plaatsen waarmee werknemers beschermd zijn tegen regen en wind. De werkgever kan ook extra beschermingsmiddelen verstrekken. Dat kan bijvoorbeeld kleding en/of isolerend gereedschap zijn. Ook kan de werkgever de werkzaamheden goed organiseren door bijvoorbeeld de werktijden aan te passen of het werken buiten en binnen beter af te wisselen.

Kennis opdoen

Wilt u meer doen aan de arbeidsomstandigheden in uw organisatie en heeft u nog onvoldoende kennis? Volg de training OR en arbo en dan krijgt u handvatten om met arbeidsomstandigheden aan de slag te gaan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: