Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Maak vaker gebruik van subsidie voor scholing

Scholing van het personeel brengt hoge kosten met zich mee. Er bestaan vanuit de overheid verschillende regelingen en subsidies die de kosten kunnen verlagen. Kies de scholingssubsidie die bij uw situatie past en zorg dat het deel uitmaakt van het opleidingsbeleid van de organisatie. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij het vaststellen of wijzigen van het opleidingsbeleid. De PVT heeft dat niet. Het is natuurlijk wel mogelijk om het opleidingsbeleid te bespreken met de bestuurder. Het is dan handig om te weten welke subsidiemogelijkheden er zijn. We zetten ze op een rij.

Nederland leert door

Als een werknemer nieuwe of extra vaardigheden moet leren, bieden de 800 gratis trainingen op NL Leert Door misschien uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Nederlands, een cursus basiskennis administratie voor winkelpersoneel of een cursus basisbegrippen in de logistiek. De werkgever kan een dergelijk traject ook zelf financieren en opvoeren bij de belastingaangifte als scholingskosten.

Tel mee met taal

Van 1 januari tot en met 28 februari 2023 is het mogelijk om scholingssubsidie aan te vragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Komend jaar is er ruim 5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor laaggeletterde werknemers. Met de scholingssubsidie Tel mee met Taal 2021-2024 kunnen werkgevers, scholen en andere organisaties de basisvaardigheden verbeteren van volwassenen om achterstanden aan te pakken. Het gaat om taal, rekenen en digitale vaardigheden. In 2023 is er voor werkgevers 3,35 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen zij hun werknemers cursussen aanbieden op het gebied van basisvaardigheden. Lees er meer over op de subsidiepagina.

Opleidingsfondsen

Sommige opleidingen worden deels vergoed door Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). Uw organisatie moet wel aangesloten zijn bij een cao om in aanmerking te komen voor deze vergoeding. Als u door de bomen het bos niet meer ziet kan een opleidingsadviseur van de O&O-fondsen u helpen bij scholings- en opleidingstrajecten. Bekijk het overzicht van erkende O&O-fondsen en verwante fondsen of neem contact op met uw brancheorganisatie. 

Slim-subsidie

De Nederlandse overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld om als midden- en kleinbedrijf te blijven investeren in de ontwikkeling en bijscholing van personeel. De SLIM-subsidie maakt het mogelijk voor bedrijven om een tegemoetkoming te ontvangen voor een groot deel van de kosten voor het ontwikkelen van vaardigheden van de werknemers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt hier sinds 2020 jaarlijks €48 miljoen voor vrij. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele kosten. Dit zijn bijvoorbeeld interne loonkosten of kosten voor het inhuren van een deskundige. Als uw bedrijf kleiner is dan 50 werknemers, dan wordt er zelfs 80% van de gemaakte kosten vergoed. Dit is voor de PVT handig om te weten.

Stapbudget

Als een werknemer een opleiding van maximaal 1.000 euro per jaar wil volgen, kan hij gebruik maken van het STAP-budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie). De STAP-budgetten worden vijf keer per jaar verstrekt. Deze subsidie is erg populair. De medewerker moet hem op tijd bij het UWV aanvragen.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: