Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Rol OR tegen discriminatie werving personeel

personeel gezocht

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, wil een meldplicht voor discriminerende verzoeken aan uitzendbureaus toevoegen aan het wetsvoorstel ‘toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’. Dit voorstel is in december naar de Tweede Kamer gestuurd. De Nederlandse Arbeidsinspectie moet hierop toezien en de OR kan de Inspectie helpen om discriminatie tegen te gaan. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen heeft de ondernemingsraad een rol bij een discriminatievrije manier van werven en selecteren in het bedrijf.

Gelijke kansen

Uitgangspunt van deze nieuwe wet is gelijke kansen bij werving en selectie voor iedereen. Volgens het wetsvoorstel, zijn bedrijven verplicht om beleid te voeren dat gelijke kansen bij werving en selectie moet bevorderen. Dit beleid moeten grote werkgevers schriftelijk vastleggen. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie moet niet alleen voor vacatures gelden die extern zijn opengesteld. Ook vacatures waar alleen interne kandidaten op mogen solliciteren, moeten vrij zijn van discriminatie. De boetes voor werkgevers die na een waarschuwing van de Arbeidsinspectie hun werkwijze niet aanpassen kunnen oplopen tot 4500 euro.

Instemmingsrecht

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen heeft OR instemmingsrecht bij de discriminatievrije werkwijze bij werving en selectie. Het is een regeling op het gebied van het aanstellingsbeleid (artikel 27 lid 1E WOR). De Arbeidsinspectie gaat controleren of de ondernemingsraad ook echt heeft ingestemd. Naast het instemmingsrecht heeft u natuurlijk ook de mogelijkheid om via het initiatiefrecht voorstellen te doen om discriminatie tegen te gaan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: