Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search
c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Overlegrecht en informatierecht (3)

Het initiatiefrecht van de OR wordt meer gebruikt dan u denkt. Voor sommige OR-en is het gebruikelijk om regelmatig initiatief te nemen. Zij schrijven een initiatiefvoorstel. Anderen geven wel hun ideeën en doen voorstellen. De OR die weinig eigen ideeën heeft komt niet met voorstellen en zal vooral reageren op de plannen van de bestuurder. Het kan ook anders. U kunt zoek gaan naar onderwerpen. U vindt ze in beleidsplannen, MT-verslagen, een benchmark, in een enquête onder de achterban of in OR-bladen. Vervolgens bepaalt u welk onderwerp de hoogste prioriteit heeft. Is OR-initiatief noodzakelijk? Zo ja, zet uw argumenten op een rij. Maak van uw initiatiefvoorstel niet een dichtgetimmerd stuk. Als de bestuurder zich voor het blok gezet voelt, volgt meestal een afwijzing en is het werk van de OR voor niks geweest. Zorg dat de bestuurder het probleem onderkent en dat hij het goed vindt dat de OR ermee aan de slag gaat. Kijk vervolgens waar de ruimte zit. Wat is er mogelijk?

 Een uitgewerkt initiatiefvoorstel kan de volgende opbouw hebben:

  • inleiding waarin u de aanleiding van het initiatiefvoorstel schrijft
  • de wettelijke grondslag
  • het voorstel van de OR
  • eventuele relatie met (toekomstige) advies- en instemmingsaanvragen
  • toetsingscriteria voor de OR bij het realiseren van het initiatief
  • voorstel om het voorstel te bespreken.

Meer over het initiatiefrecht vindt u in het artikel op de website. Meer vragen en antwoorden vindt u in het praktische boek ‘De OR in 153 vragen & antwoorden‘.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Moet de bestuurder informatie geven? Het levert vaak discussie op als de bestuurder geen informatie geeft. De OR heeft immers informatie nodig om een goede afweging te kunnen maken. Als de bestuurder geen informatie wil geven, kan uw OR duidelijk maken waarom de gegevens nodig zijn. De OR bepaalt zelf welke informatie hij nodig heeft voor een goed advies. Als u de bestuurder niet kunt overtuigen, kunt u wijzen op geheimhouding. De informatie mag dan gedurende een periode niet openbaar gemaakt worden. Dat maakt het voor bestuurders makkelijker om informatie met de OR te delen.  Een andere situatie is dat de bestuurder lang niet alle informatie heeft die de OR vraagt. Misschien moet u naar andere bronnen op zoek.

Als de bestuurder wel informatie heeft, maar die niet geeft, kan de bedrijfscommissie ingeschakeld worden om te bemiddelen en te adviseren. U kunt ook direct de kantonrechter inschakelen.

Wilt u meer weten over het informatierecht? We zetten voor u in een praktisch artikel 11 aandachtspunten op een rij. Meer vragen en antwoorden vindt u in het praktische boek ‘De OR in 153 vragen & antwoorden‘.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Het artikel 24 overleg is een erg belangrijk overleg voor de OR. In artikel 24.1 van de WOR staat dat de OR twee keer per jaar overlegt over de algemene gang van zaken. De bestuurder geeft aan welke richting de organisatie uitgaat en welke besluiten te verwachten zijn. U weet wat u de komende periode kunt verwachten, zodat u tijdig kunt inspelen op de ontwikkelingen in uw organisatie. U kunt zo proactief opereren. Bij het artikel 24 overleg is ook een vertegenwoordiging van de raad van commissarissen, raad van toezicht of bestuur aanwezig. Het is ook verstandig om te horen hoe het toezichthoudend orgaan tegen de ontwikkelingen aankijkt. Let op dat de toezichthouder een uitnodiging krijgt.

Wilt u meer weten wat u allemaal kan met het Artikel 24-overleg? Lees dan ons artikel. Meer vragen en antwoorden vindt u in het praktische boek ‘De OR in 153 vragen & antwoorden‘.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Offerte aanvragen

Ik wil een offerte voor een training op maat

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: