Werken met (schijn)zelfstandige, risico’s en oplossingen
Er staan grote veranderingen voor de deur rondom de regelgeving bij (schijn)zelfstandigen. Ben jij al voorbereid? Schrijf je nu in voor deze cursus actualiteiten flexibele arbeid en voorkom hoge boetes in 2025.
Want weet jij wanneer werk gedaan mag worden door een werknemer en wanneer door een zelfstandige? Soms is dat helder, maar lang niet altijd. Wanneer is er sprake van (gedwongen) schijnzelfstandigheid? Of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers?
Door de verschillen tussen contractvormen te verkleinen (gelijker speelveld), door het versterken en verbeteren van de handhaving door de Belastingdienst (afschaffen handhavingsmoratorium per 1 januari 2025), en door de regels te verduidelijken met het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet deze problemen oplossen.
En dat doet het kabinet drastisch! Er komt geen overgangsrecht. Dat betekent dat de nieuwe regels direct in werking treden. Een arbeidsrelatie die dus na inwerkingtreding van de nieuwe regels wordt gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst, is dat ook voor arbeidsrelaties in het verleden. Een werkende kan straks dus met terugwerkende kracht (tot een periode van 5 jaar) een loonvordering instellen bij de werkgever!
Daarnaast introduceert het kabinet een rechtsvermoeden van werknemerschap gebaseerd op een uurtarief. Dit rechtsvermoeden maakt het voor werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt makkelijker om een arbeidsovereenkomst te claimen.
Kortom: Zorg dat je je zaakjes op orde hebt rondom de inzet van zelfstandigen, want anders kunnen de gevolgen wel eens duur uitpakken. Wij helpen je graag verder tijdens deze eendaagse cursus.
Schrijf een review | |
1 2 3 4 5 | |
Versturen Annuleren |