Als ondernemingsraad kun je echt het verschil maken. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de OR verschillende rechten waardoor je daadwerkelijk invloed hebt op het beleid van je organisatie. Een van de belangrijkste rechten is het instemmingsrecht. Dit regelt dat de bestuurder voor bepaalde beslissingen de instemming van de OR nodig heeft, voordat hij deze kan nemen. Zonder toestemming van de OR, mag de bestuurder in principe bepaalde besluiten dus niet uitvoeren. Hoe zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van je instemmingsrecht?
1. Check artikel 27 WOR
De OR heeft alleen instemmingsrecht over een voorgenomen besluit van de bestuurder als deze in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden staat. Denk bijvoorbeeld aan regelingen over werktijden, het functiewaarderingssysteem en over opleidingen. Gaat het om onderwerpen die niet genoemd zijn of niet herleid kunnen worden tot de lijst die in artikel 27 staat? Dan heeft de ondernemingsraad daar geen instemmingsrecht over (tenzij dit is afgesproken met de ondernemer of in de cao). Verder moet het voorgenomen besluit van de ondernemer betrekking hebben op alle of een deel van de mensen die in de organisatie werkt, niet alleen individuele medewerkers
2. Check de eisen
De instemmingsaanvraag moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de ondernemer onder andere de aanvraag schriftelijk doen en hij moet de redenen geven waarom hij een besluit wil nemen. Ook moet hij de te verwachten gevolgen voor het personeel vermelden. Ook moet hij het onderwerp agenderen en tenminste een keer met de OR bespreken.
3. Accepteer geen eenzijdig opgelegde termijn
De OR moet vaak snel reageren op een instemmingsverzoek. Toch is het slim om geen eenzijdig opgelegde termijn voor het or-besluit te accepteren. Bepaal in plaats daarvan in overleg welke termijn redelijk is om te reageren. Komt u niet uit met de tijd stem dan niet in.
4. Praat met medewerkers
Ga het gesprek aan met medewerkers die geconfronteerd zullen worden met de voorgenomen regeling. Vraag ze wat ze ervan vinden en neem deze informatie mee voor het OR-overleg en de gesprekken met de bestuurder.
5. Beargumenteer uw besluit
Maak in de eigen OR-vergadering een lijstje van aanpassingen die de OR in het voorgenomen besluit wil verwerken en neem ze mee naar de overlegvergadering. Bepaal in deze vergadering vervolgens of de OR wel of niet zal instemmen met het voorgenomen besluit en stel gezamenlijk de argumenten vast.
Let op: De instemming van de OR kan de vereiste overeenstemming tussen de werkgever en medewerker niet vervangen. En als in de CAO het onderwerp is geregeld dan heeft de OR meestal geen instemmingsrecht.
Meer weten
Wilt u alle ins en outs weten van het instemmingsrecht en de andere rechten van de OR? Volg de Basiscursus (W)OR en u weet alles van de rechten en plichten van de OR. Meer informatie over de 2-daagse cursus vindt u hier.